Behandling

Anabole steroider påvirker både kroppen og hjernen. Forandringer i seksualdriften er en av de vanligste bivirkningene etter bruk, i tillegg til humørsvingninger og depresjon. Det er normalt at det oppstår ubehagelige psykiske og fysiske bivirkninger når du slutter. Dette kan vi hjelpe deg med å håndtere i behandlingen. I filmene nedenfor kan du høre mer om behandling og hvordan sexlivet og kjønnsorganene påvirkes. Trenger du noen å snakke med? Ta kontakt

NORGE ER ET AV FÅ LAND SOM TILBYR BEHANDLING FOR BRUKERE AV ANABOLE STEROIDER SOM TRENGER HJELP TIL Å SLUTTE

Kjersti Jenssen
Spesialsykepleier, TSB
Oslo Universitetssykehus

Trenger du hjelp? Les mer her

Mange har problemer med å avslutte bruk av anabole steroider på egen hånd. Da er det viktig å vite at det finnes behandling, sier Kjersti Jenssen, som hjelper mange som vil slutte med anabole steroider.
De aller fleste som bruker anabole steroider opplever uønskede psykiske effekter, særlig i pauser etter en kur, ved avslutning av bruk eller ved langvarig sammenhengende bruk. Da er depresjon, angst og søvnproblemer vanlig. Noen opplever også at de blir lettere sinte, mer sjalu eller får mindre empati. På tross av dette, er det mange som sliter med å slutte.

Hvorfor snakke med en fagperson?

Ofte er bivirkningene brukerne sliter med vanlige, og noe helsepersonell kan behandle eller hjelpe med. Det kan være fint å snakke med noen som har kunnskap om dette og er kjent med hvilke stadier man ofte går gjennom når man slutter. Vi har god oversikt over hvilken behandling som kan fungere, og har hjulpet mange.

Hva skjer i behandlingen?
Hos oss får du undersøkelse av fysisk og psykisk helse og tilpasset samtaleterapi. Spesielt i fasen når man slutter er det viktig med mye støtte. Mange har også nytte av medikamentell behandling. Du kan få hjelp med økonomi, sosiale relasjoner, rusmiddelproblemer og arbeidsliv. Du kan også ha rett på økonomiske ytelser – for eksempel om du har vært sykemeldt i lang tid. Vi henviser deg videre dersom du er i behov av å følges opp for fysiske bivirkninger. Sammen lager vi en behandlingsplan om hva som er viktig å fokusere på, og finner ut av hvordan du kan leve et godt liv uten anabole steroider.

Hvem kan du ta kontakt med?
Ta kontakt med fastlegen din dersom du ønsker behandling eller trenger hjelp til å slutte. Dersom du er i behov av mer oppfølging enn fastlegen kan gi deg, kan de henvise deg videre inn til behandling i TSB i nærheten av der du bor. Husk at helsepersonell har taushetsplikt, og selv om det er ulovlig å bruke, vil du ikke bli meldt til politiet eller arbeidsgiver.