helsebror

Ungdom og anabole steroider

Mange unge søker etter informasjon om anabole steroider på nett, men det de finner er ikke alltid til å stole på. I filmene nedenfor tar Helsebror praten med en ungdomsgjeng og svarer åpent og ærlig på deres spørsmål.

Hva vet du egentlig om anabole steroider?

Trenger du hjelp? Les mer her

Per Arthur Andersen er helsesykepleier og kjent som Helsebror. Han jobber blant annet på Helsestasjon for gutter i Oslo, der han ofte får spørsmål om anabole steroider. I denne videoen snakker han med ungdom om nettopp dette.
Helsebror: Så, hva vet dere om anabole steroider?

Gutt 21: Det er et dopingmiddel som skal hjelpe deg å bygge større muskler, men jeg har også hørt at det er mange negative bivirkninger?

Jente 17: Jeg har hørt at det er litt som fake testosteron og at det er derfor jenter kan få mørkere stemme eller skjegg, hvis de bruker det?

Helsebror: Det er helt riktig. Anabole steroider er syntetisk testosteron – som er det mannlige kjønnshormonet. Det kan ha en maskulin effekt på jenter, og rett og slett motsatt effekt på gutter.

Gutt 15: Stemmer det at man kan få pupper ved å bruke steroider?

Helsebror: Ja, det gjør faktisk det. Hvis vi gutter tilfører mer testosteron, så blir noe av det omgjort til østrogen – som er det kvinnelige kjønnshormonet – og da kan gutter oppleve å få «manboobs», rett og slett. For jenter så får de mer testosteron og dermed kan de få mindre pupper.

Gutt 17: Er det sant at ballene kan krympe hvis man bruker steroider?

Helsebror: Ja, det stemmer det. Noen tror at penisen kan bli lengre eller kortere av å ta anabole steroider, men det er tull. Men det har en effekt på hormonbalansen vår som gjør at man produserer gjerne mindre sæd, og det kan gjøre at testiklene krymper – og det igjen kan gjøre at man kan få problemer med å få barn, for eksempel.

Jente 17: Jo, så lurte jeg på om man kunne få mer kviser av å bruke steroider, og i så fall hvorfor?

Helsebror: Du kan få mer kviser av å ta steroider og det er fordi at det skaper en forstyrrelse i fettbalansen i huden. Det gjør at man kan få mer kviser, men òg at man kan få store og verkende kviser.

Gutt 15: Jeg har en kompis som skulle ønske han var litt større. Er det sånn at man blir høyere ved å bruke steroider?

Helsebror: Nei, det har faktisk motsatt effekt. Altså, det er veldig mye som bestemmer hvor høye vi blir, men én av de tingene er testosteron. Og hvis vi tilfører store mengder testosteron i ung alder så kan det påvirke vekst-sonene i skjelettet vårt. Det kan faktisk gjøre at vi ender opp med å bli 10-15 cm lavere enn det vi i utgangspunktet skulle bli.

Gutt 21: Er det virkelig sånn at anabole steroider påvirker sexlivet?

Helsebror: Ja, det kan det absolutt gjøre. Det er mange som rapporterer at som bivirkninger av anabole steroider, så kan sexlivet få veldig svingninger. Noen kan rapportere at de får veldig høy sexdrift, men de fleste over tid opplever at sexlysten svaler ned, og for noen så kan den rett og slett forsvinne helt. Det kan også gjøre at man ikke bare mister lysten på sex, men også opplever at man mister ereksjonen.

Gutt 17: Finnes det noen trygge måter å bruke steroider på?

Helsebror: Det er mange ulike doser og sammensetninger med steroider, men det er ingen av de som er trygge. Du kan selvfølgelig få forskrevet noe av en lege – og da en lege er godt sikker på det – men uansett type testosteron du velger å ta, så må du overgå den vanlige testosteron-mengden vi har i kroppen og det skaper den ubalansen. Så uansett om du tar litt, så vil det kunne over tid gjøre slik at du vil få disse langsiktige negative effektene. Så det er ingen trygg måte å bruke anabole steroider på.