Pårørende

tett på en som bruker anabole steroider?

Er du venn, kjæreste eller i familie med en som bruker anabole steroider? Vi vet at det kan være utfordrende å være tett på en som bruker. Her på steroidelab.no finner du kunnskap om anabole steroider og de ønskede og uønskede effektene. Det kan gjøre deg som pårørende bedre rustet til å håndtere vanskelige situasjoner.
Hjerter hvite

Hør en søster fortelle om hvordan det var å vokse opp med en bror som brukte anabole steroider

Trenger du hjelp? Les mer her

Tett på en bror som bruker

Som barn var broren min forsiktig, snill og omtenksom, men han hadde adhd og sleit med uro og konsentrasjonsproblemer. Rundt 15-års alderen endret han plutselig både atferd og personlighet. Han ble mye mer sint og utagerende.

Den andre broren min fant anabole steroider på gutterommet hans, og senere begynte han tydeligvis også med rusmidler. Etter hvert ble han del av et stadig tøffere miljø med rus og kriminalitet.

Jeg har i perioder vært bekymret, og enkelte ganger også redd. Jeg visste ikke så mye om miljøet han vanket i, men jeg visste nok til at jeg var redd for at noe kunne skje med han, men også med meg eller barna mine hvis folk i dette miljøet koblet meg til han. Enkelte ganger vi møttes kunne situasjonen føles truende. Ikke fordi jeg var redd han, men fordi det var ubehagelig å se hvordan han var blitt og fordi jeg visste han var i et tungt belastet miljø. I tillegg hadde han anskaffet en stor hund  som jeg ikke var komfortabel med. De siste årene har vi fått tettere kontakt, så nå er jeg egentlig mer bekymret. Det er så mye som har foregått uten at jeg har visst om det; hjertestans, overdoser, vold i de kriminelle miljøene. Jeg er redd noe alvorlig skal skje igjen – at jeg skal miste broren min.

Vi har jo alltid hatt veldig god kontakt, og vi er ganske like på mange måter.

Men i lange perioder da han var mest aktiv med rus og kriminalitet, holdt han seg mye borte fra familien. Siden han tidligere har holdt kortene veldig tett til brystet, kjenner jeg nå et stort behov for å snakke med han om alt. Det er så mye jeg ikke vet.

Så på én måte føler jeg også at jeg egentlig ikke har kjent han helt.

Det er viktig å huske på at det er lett å bli fanget inn i noe når man tenker det er spennende og ufarlig – særlig når man er ung og uvitende.

Skam og skyld hjelper ingen, det gjør bare belastningen og stigmaet større og veien ut vanskeligere.

Kommunikasjon er kjempeviktig. Det å skape rom for åpenhet, snakke med den du er pårørende til og dele erfaringer med andre i samme situasjon.

Tett på en som bruker anabole steroider?
Vi hjelper pårørende