Om anabole Steroider

Syringe 1 pink
Se videoene under og lær mer om de ulike virkningene og bivirkningene ved bruk av anabole steroider

FYSISKE BIVIRKNINGER VED BRUK AV STEROIDER

Testosteron påvirker funksjonen til de fleste vev i kroppen. Store doser anabole-androgene steroider kan derfor gi mange ulike virkninger. Den anabole effekten gjør at proteinsyntesen i musklene går raskere, noe som fører til rask økning av muskelmasse og styrke, og kortere restitusjonstid. Dette er effektene som brukerne ønsker, men som dessverre sjeldent kommer alene.
Hormonsystemet vårt er et velbalansert system og ved inntak av anabole steroider kan det bli ubalanse som også gir uønskede virkninger. Hormonendringer og rask muskelvekst kan føre til strekkmerker. Sener og senefester utvikler seg ikke i takt med muskelstyrken, og dette kan resultere i avrivninger og skader på senefester og i muskler.

Den raske muskelveksten kan også gi kramper og store muskelsmerter. I huden vil talgkjertlene bli stimulert og kan gi fet hud som utvikler seg til store, verkende kviser. Hvis ungdom bruker anabole steroider i puberteten, kan det oppstå vekstforstyrrelser med risiko for tidlig lukking av vekstsonene i skjelettet. Resultatet kan være at slutthøyden reduseres med 5-10 centimeter.

Bruk av anabole steroider kan gi økt salt- og væskeansamling i kroppen, og dermed være en medvirkende faktor for høyt blodtrykk. Hard styrketrening i kombinasjon med høyt blodtrykk øker belastningen på hjertemuskulaturen. Siden hjertet er en muskel kan steroidbruk føre til at også hjertet vokser. Dette kan særlig være et problem for venstre hjertekammer der blodet pumpes ut gjennom kroppen. Hjerteveggene kan også bli tykkere og stivere, noe som påvirker pumpefunksjonen og over tid kan dette føre til hjertesvikt.

Vi vet også at steroider påvirker fettkonsentrasjonen i blodet. Det blir mindre av det snille HDL-kolesterolet som transporterer fettet fra vevene til leveren, noe som kan resultere i åreforkalkning og dermed bidra til økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Anabole steroider kan også være giftige for levercellene siden den kjemiske strukturen er lite nedbrytbar i leveren. Også nyrene kan påvirkes ved at produksjonen av hormonet EPO stimuleres. Dette hormonet påvirker beinmargens produksjon av røde blodceller og kan føre til blodpropp. Dette er noen av de negative virkningene både mannlige og kvinnelige steroidbrukere kan oppleve.

Mange variabler

I tillegg finnes en rekke kjønnsspesifikke virkninger som illustreres i en egen video. Anabole steroider virker ulikt fra person til person og vil kunne gi ulike symptombilder. Noen får mange plager raskt, mens andre får færre eller plager som oppstår over tid. Dette varierer avhengig av for eksempel preparattype, dosering, genetiske forskjeller og debutalder.

Ønsker du mer informasjon?

Det er Spesialisthelsetjenesten ved enheter for rus- og avhengighet, Tverrfaglig spesialisert behandling (TSB), som har ansvar for denne pasientgruppen. Kontakt oss for en uforpliktende informasjonssamtale, last ned digital håndbok eller finn mer informasjon og fakta-ark på det nasjonale Steroideprosjektets nettside.

Trenger du hjelp? Les mer her