helsebror

Ungdom og anabole steroider

Mange unge søker etter informasjon om anabole steroider på nett, men det de finner er ikke alltid til å stole på. I filmene nedenfor tar Helsebror praten med en ungdomsgjeng og svarer åpent og ærlig på deres spørsmål.

Vi er nødt til å snakke med ungdom om anabole steroider!

Trenger du hjelp? Les mer her

Per Arthur Andersen er helsesykepleier og også kjent som Helsebror. Han jobber i skolehelsetjenesten og er leder på Helsestasjon for gutter i Oslo. I sin jobb møter han gutter og jenter som føler på kroppspress, og noen av dem begynner å bruke anabole steroider. Flere veiledningstjenester har merket en økning i antall unge som tar kontakt med nettopp spørsmål om anabole steroider. Helsebror oppfordrer alle som jobber innen helse å lære seg mer om temaet og svare åpent og ærlig på spørsmål som kommer fra ungdom.

Gutt 15: Jeg har en kompis som skulle ønske han var litt større. Er det sånn at man blir høyere ved å bruke steroider?
 
Helsebror: Nei, det har faktisk motsatt effekt. Altså, det er veldig mye som bestemmer hvor høye vi blir, men én av de tingene er testosteron. Og hvis vi tilfører store mengder testosteron i ung alder så kan det påvirke vekstsonene i skjelettet vårt. Det kan faktisk gjøre at vi ender opp med å bli 10-15 cm lavere enn det vi i utgangspunktet skulle bli.
 
Det kan være vanskelig å se hvem som bruker anabole steroider. Kroppsidealet har endret seg og nå handler det ikke lenger om bare å bygge størst muskler. Men det er uansett viktig å løfte opp temaet og snakke om det, vise at du har kunnskap og vise at du er en trygg person som gjør at det ikke er farlig å prate om. En gruppesamtale kan for eksempel starte sånn som dette:
 
Helsebror: Så, hva vet dere om anabole steroider?
 
Gutt 21: Det er et dopingmiddel som skal hjelpe deg å bygge større muskler, men jeg har også hørt at det er mange negative bivirkninger.
 
Jente 17: Jeg har hørt at det er litt som fake testosteron og at det er derfor jenter kan få mørkere stemme eller skjegg, hvis de bruker det.
 
Helsebror: Det er helt riktig. Anabole steroider er et syntetisk testosteron, som er det mannlige kjønnshormonet, og det kan ha en maskulin effekt på jenter og motsatt effekt på gutter.
 
Jo tidligere man avslutter bruk, jo bedre. Forsking viser at anabole steroider er avhengighetsskapende og ved forlenget bruk øker det risikoen for andre helsekonsekvenser. Det er ikke alle som vil trenge behandling, men som kanskje vil trenge veiledning – enten fra deg, fastlege eller en veiledningstjeneste. Alt dette kan du finne mer informasjon om på denne nettsiden. Anbefal også ungdommen å gå inn på Steroidelab.no.