hva skjer med sexlivet på anabole steroider?

En av de vanligste bivirkningene ved bruk av anabole steroider er forandringer i seksualdriften. Bruken gir ofte høy sexlyst i en periode, men for mange ender det med null sexlyst. I ytterste konsekvens kan en bruker av anabole steroider miste evnen til å få barn.

EN AV DE VANLIGSTE BIVIRKNINGENE AV ANABOLE STEROIDER ER FORANDRINGER I SEKSUALDRIFTEN

hAAkon AARS
PSYKIATER OG SPESIALIST
i KLINISK SEXOLOGI (NACS)
INSTITUTT FOR KLINISK
SEXOLOGI OG TERAPI

Trenger du hjelp? Les mer her

Brukere av anabole steroider rapporterer ofte om forandringer i seksualdriften, seksualfunksjon og kjønnsorganene. Samtidig er dette et av de vanskeligste temaene å snakke om for mange, sier Haakon Aars, psykiater og spesialist i klinisk sexologi.
Hvordan påvirker anabole steroider sexlivet i starten?
Anabole steroider er syntetiske stoffer med virkning som ligner testosteron, som ofte fører til en økt seksualdrift, men bare i starten. Mange opplever den økte seksualdriften positivt, men den kan også gi negative virkninger. Noen opplever det belastende å ha sterk seksuallyst hele tiden, for eksempel i et parforhold hvor partneren ikke har like sterk lyst, eller dersom lysten er så sterk at det går ut over dagliglivet. Noen kan også få økt risikoatferd med flere seksualpartnere, og økt risiko for seksuelt overførbare sykdommer.

Hvordan påvirker anabole steroider sexlivet etter hvert?
Både kurer og kontinuerlig bruk kan føre til varierende testosteronmengde i kroppen, og også varierende sexlyst. I tillegg er det vanlig at kjønnsorganene etter hvert blir påvirket. Anabole steroider fører etter en tid til at kroppen ikke lenger selv produserer hormonet testosteron. Etter relativt kort tids bruk har man klinisk sett at menn får nedsatt ereksjon, nedsatt seksuell lyst, forstørrede bryst, nedsatt sædproduksjon og etter hvert innskrumpede testikler. For kvinner er det vanlig at klitoris vokser. For mange virker dette psykisk inn på selvtilliten og påvirker sexlivet.

Hva skjer med sexlivet når man slutter?
Når man slutter med anabole steroider vil sexlysten ofte være forsvunnet, og dermed medfølgende ereksjonssvikt. Dette kan for mange være så vanskelig at man begynner med steroider igjen. Noen opplever også at egenproduksjonen av testosteron aldri kommer tilbake, og at de mister evnen til å få barn.

Hvorfor kan dette være så vanskelig å snakke om?
Seksualitet og seksuell helse er et veldig viktig tema for mange, men kan være vanskelig å snakke om, spesielt når det ikke fungerer. Kontrasten mellom økt seksuallyst, store muskler og høy selvtillit i starten og fraværende seksuallyst, endringer av kjønnsorganer og lavere selvtillit kan oppleves veldig stor og er vanskelig å takle. Det kan være viktig å få en god utredning av hvor problemene sitter, slik at man får riktig hjelp. Det kan for eksempel være behov for samtaler, behandling av psykiske problemer og parterapi. Menn kan ha nytte av potensfremmende midler en periode. Noen menn kan trenge livsvarig testosteronbehandling dersom egenproduksjonen av testosteron blir varig redusert. Seksuallivet kan normaliseres etter bruk, så sant bruk ikke har vart for lenge. Det er alltid en god idé å oppsøke helsehjelp når man opplever slike bivirkninger.