HElsesista får hele sannheten om anabole steroider

Store muskler er bare halve sannheten om anabole steroider. Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, har møtt Daniel, Joachim og Martin som alle har brukt anabole steroider. Se filmene og hør hva som skjedde med dem, hvordan de bestemte seg for å slutte, og hvordan de har det i dag. De håper deres historier kan få andre til å søke hjelp.
Glass 1 blue

Jeg la meg på senga mi og tenkte: Nå dør jeg

NAVN: Daniel
ALDER: 23 ÅR
BOSTED: Oslo

Trenger du hjelp? Les mer her

Tale Maria Krohn Engvik, hele Norges Helsesista, har fått høre historien til Daniel om hva som skjedde da han begynte med anabole steroider som attenåring.
Daniel var i et miljø der alle brukte anabole steroider. Han ble inspirert til å prøve det selv, og en kompis satte den første sprøyta på han. Det var bare vennene på treningsstudioet som visste hva han holdt på med. Han løy om bruken til de nærmeste og familien.

De anabole steroidene ga en konstant ruseffekt og han følte seg lykkelig, glad og tøff hele tiden. Han opplevde at folk fikk mer respekt og han fikk større oppmerksomhet fra damene. På denne tiden tenkte Daniel at han skulle fortsette med anabole steroider resten av livet!

Samtidig mistet Daniel respekten for foreldrene sine, han følte seg uovervinnelig, som om han var på toppen av verden. Til Helsesista forteller Daniel at temperamentet endret seg, han ble fort hissig og aggressiv. Småbråk kunne fort eskalere, hodet ble blokkert og han ville banke opp folk.

Han husker godt dagen da han bestemte seg for å slutte. En episode med panikkangst ble en vekker. Han var i byen med venner, men fikk plutselig en følelse av å bli kvalt, han fikk hjertebank og ble svimmel. Han trodde han skulle dø, og innså at han burde slutte med anabole steroider.

Etter at han sluttet slet Daniel veldig med angst, og utviklet også depresjon. Han isolerte seg fra venner og ønsket å dø for å bli ferdig med de negative følelsene. Sexlysten var veldig dårlig på grunn av den lave testosteron-produksjonen, og han klarte ikke få ereksjon. Dette gjorde han enda mer deprimert.

I en lang periode hadde Daniel så sterk angst at han knapt sov, og han reiste daglig til lege og psykolog fordi han var redd for å dø. Han sier han heller ville ha mistet både armer og bein enn å oppleve slike psykiske bivirkninger.

Bruk av anabole steroider kan også drepe sædcellene slik at man ikke kan få barn. Daniel har lyst på barn og barnebarn i fremtiden, så det ble også en motivasjon for å slutte.

I behandling er det viktig å holde seg i aktivitet og ikke isolere seg, forteller Daniel. Han synes det var mye hjelp i å gå turer og være alene i naturen. Han ønsker å dele denne historien i håp om å kunne hjelpe andre til å ta bedre valg.

Se hele intervjuet i filmen ovenfor, og trenger du noen å snakke med ta kontakt her.