Forskerfakta

Glass 2 white
Ny forskning og kunnskap er viktig for å kunne gi et best mulig behandlingstilbud for brukere som trenger hjelp til å slutte med anabole steroider eller håndtere bivirkninger etter bruk. Hør hva forskere ved Oslo universitetssykehus har å si om anabole steroider.

Anabole Steroider og Avhengighet

Lisa Evju Hauger
Hauger er psykolog og holder på med en doktorgrad i klinisk nevropsykologi. Hun forsker på langtidseffekter av anabole androgene steroider og avhengighet. Håpet er at forskningen kan bidra med kunnskap som vil gjøre det enklere for behandlingsapparatet å hjelpe de som ønsker å slutte.
Lisa Evju Hauger
Psykolog og forsker
Oslo UNIVERSITETSSYKEHUS

Delta i forskning og les mer om våre forskningsprosjekter

Forskning viser at omtrent en av tre steroidebrukere utvikler en avhengighet.
Det kan være mange forskjellige psykologiske faktorer som er involvert i en steroideavhengighet. Men, det ser også ut til at steroidene kan ha en biologisk forsterkende effekt, som vil si at de kan påvirke hjernen på lignende måte som rusmidler.

Langvarig bruk av høye doser med anabole androgene steroider kan føre til at man øker sannsynligheten for å oppleve både negative psykiske og fysiske bivirkninger. Mange opplever negative effekter når de går av steroidene, og det kan føre til at det er veldig vanskelig å slutte.

Ved å bedre forstå mekanismene bak avhengigheten så håper vi at vi kan bidra med mer kunnskap som gjør det enklere for behandlingsapparatet å hjelpe de brukerne som ønsker å slutte.

Trenger du hjelp? Les mer her