Forskerfakta

Glass 2 white
Ny forskning og kunnskap er viktig for å kunne gi et best mulig behandlingstilbud for brukere som trenger hjelp til å slutte med anabole steroider eller håndtere bivirkninger etter bruk. Hør hva forskere ved Oslo universitetssykehus har å si om anabole steroider.

Anabole Steroider og kvinner

Ingrid Amalia Havnes
Havnes er utdannet lege og spesialist i psykiatri og allmennmedisin. Hun har over 20 års erfaring med behandling av fysiske helseproblemer, psykiske lidelser og rusproblemer.  I de siste årene har hun behandlet personer med spesielt psykiske helseproblemer etter bruk av anabole steroider.

Hun har forskningserfaring fra rusfeltet og forsker nå på hvordan behandling av helseproblemer etter bruk av anabole steroider kan bli bedre og mer tilgjengelig for menn, kvinner, personer som også bruker rusmidler og innsatte i fengsler. I tillegg veileder og underviser hun helsepersonell om utredning og behandling av brukere av steroider som ønsker helsehjelp.
Ingrid Havnes
LEGE OG_FORSKER
OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS

Delta i forskning og les mer om våre forskningsprosjekter

Både menn og kvinner bruker anabole steroider, men det har vært veldig lite forskningsfokus på kvinner.
Dette kan gjøre at de ber om informasjon fra en mannlig kjæreste som de stoler på eller andre menn i treningsmiljøet, og dette kan jo føre til at de tar akkurat det som blir foreslått, både mengde og type preparat og i noen tilfeller kan dette gi mer maskuliniserende bivirkninger.

Det kan være en dypere, mørkere stemme. Det kan være forstørret klitoris, hårvekst i ansiktet og på kroppen, og redusert bryststørrelse. Disse bivirkningene kan gjøre det vanskelig å oppsøke hjelp. Ny forskning og kunnskap er viktig for å kunne gi et best mulig behandlingstilbud til kvinner og menn som ønsker å slutte eller håndtere bivirkninger etter bruk.

Trenger du hjelp? Les mer her